Boektopia en de schrijvers van morgen

Op zaterdag 5 november zijn we te vinden op Boektopia, Kortrijk Xpo.

Borgerhoff & Lamberigts – hal 6
15u00 – 16u30: signeersessie


Voorstelling Wie zijn de schrijvers van morgen – Rode Zaal
16u45 – 18u00: kennismaking met zeven auteurs die in 2022 debuteerden:
Wided Bouchrika, Ilse Ceulemans, Lieven Stoefs,
Petra Thijs, Niels Van Droogenbroeck, Stijn Vranken en ikzelf.

Interview geleid door Melissa Giardina.

Een overzichtje:

Teer (Wided Bouchrika, Pelckmans) vertelt het verhaal van Imène die haar leven lang schippert tussen het land van haar vader Asim en dat van haar moeder Mara. Ze leeft, werkt en heeft lief over grenzen heen. Tot een grensagent haar identiteit in vraag stelt. Dan wordt ze genoodzaakt om zichzelf te zoeken – en recht in de ogen te kijken.

De tijdontkenner (Ilse Ceulemans, Standaard Uitgeverij ) is een meeslepend verhaal van een man die de grip op zijn identiteit is verloren of die misschien wel nooit heeft gehad. Hoe herken je het moment waarop je niets meer te verliezen hebt? En is dat waar vrijheid begint?

Een onwaarschijnlijk fortuin. Een onmogelijke keuze. Een onvoorwaardelijke liefde. Aroma (Ann Galland, Borgerhoff & Lamberigts) brengt een verhaal dat meer dan een halve eeuw omspant, een stroom aan familiegeheimen en intriges blootlegt en ons doet nadenken over de vervlogen mogelijkheid: wat als ik mijn leven anders had geleid?

Met elegantie en trefzekere taal schetst Lieven Stoefs in Peninsula (Pelckmans) een familieportret van vier generaties. Van een trillend been bij een allereerste ontmoeting op een autobus, naar een zoektocht die een halve eeuw later langs een Grieks schiereiland, voetbalvelden en fabrieken schuift. Op indrukwekkende wijze verschijnt een wereld waar liefde en wanhoop onafscheidelijk zijn.

Schaduwlicht (Petra Thijs, Pelckmans) volgt het leven van Victorine in haar dagelijkse strijd om respect af te dwingen als vrouw, model en schilderes in een mannenwereld waarin vooral goede afkomst telt. Een romandebuut dat leest als een wandeling door het artistieke Parijs van de negentiende eeuw.  

In Limonade met pulp (Niels Van Droogenbroeck , Standaard Uitgeverij) besluit een student zijn kinderdroom na te jagen en een roman te schrijven. Maar terwijl zijn hoofdpersonage Pablo de meest waanzinnige avonturen beleeft, gaat het met de schrijver van kwaad naar erger. De kinderdroom wordt een nachtmerrie.

In negen hoofdstukken schetst Stijn Vranken (Een bepaalde dag in het leven van iedereen, Pelckmans) de gebeurtenissen die zich al dan niet werkelijk afspeelden op 14 februari 1990. Deels gebaseerd op krantenartikels en beeldfragmenten, deels ingevuld met veronderstellingen en flagrante onwaarheden. Een tango van feit en fictie, in een fascinerend en met humor geschreven romandebuut over elke mens die ooit heeft bestaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *