Ode aan onze leerkracht aardrijkskunde

Wij waren 17 of 18 toen jij als pas afgestudeerde lic. aardrijkskunde onze klas binnenwandelde, beste meneer Plaetinck. We waren overrompeld door jouw sympathieke, knappe verschijning en je timide glimlach. Aardrijkskunde zou nooit meer zijn wat het was geweest. Jij maakte er een boeiend vak van. Jij was een van de tofste leerkrachten die ik ooit de revue zag passeren. Eentje dat het verschil heeft gemaakt. 35 jaar later ben je nog steeds immens populair, een ode aan het “leerkracht zijn”. Jouw heengaan raakt me dan ook zeer diep.

Sportdag 1982
Philip Plaetinck, Populair met de P van Passie

De geheime ingrediënten voor jouw populariteit waren wellicht de gedrevenheid voor jouw vak gecombineerd met een oprechte interesse voor jouw leerlingen. Jouw eenvoud en openheid blijven ons bij. Jouw passie was zo aanstekelijk dat een tot dan verguisd stofferig vak zoals aardrijkskunde plots topprioriteit werd voor bijna iedereen die jou mocht aanhoren. Zelfs alle hoofdsteden van alle landen van de hele wereld leren, geen probleem. Zelfs alle rivieren van de wereld in kaart brengen, geen probleem. Voor jouw voorgangers gingen we het beslist NIET hebben gedaan.

Sterren kijken

Je leerde ons zoveel, onder andere naar de sterren kijken. 35 jaar later kijken we nog met plezier naar de sterren. Zelfs als er zich ‘s nachts een apart astronomisch fenomeen voordoet, komen we daarvoor nog steeds uit ons bed. En denken we keer op keer met de glimlach aan jou. Dat gaan we dus blijven doen, Philip.

Te laat
Mijn dochter die nu bijna 18 is zit in haar laatste jaar Latijn Wiskunde.  Vorige week zei ze: “nu bijna iedereen die ik ken TEW of handelsingenieur wil gaan studeren, moet ik misschien wel aardrijkskunde overwegen met de klimaatopwarming enzo, niet…?” Maar ze twijfelde omdat aardrijkskunde in haar omgeving niet zo populair is als dat in Wetteren het geval is.  En ik dacht, misschien moet je dan maar eens gaan praten met de meest gedreven man die ik ken op dat vlak. Die geeft je zeker het juiste advies.
Ongelooflijk toeval dus, ik was op zoek naar jouw contactgegevens bij Sint-Gertrudis en kwam op die manier op dit zo onwaarschijnlijke trieste nieuws uit… ik heb er verder geen woorden voor. Ik ben dus gewoon te laat. Onomkeerbaar te laat om jou na zoveel jaar een adviesje te kunnen vragen. Ik weet zeker dat je het met hart en ziel zou hebben gedaan.
 
Veel sterkte voor iedereen die Philip liefhad en keihard gaat missen. Vooral voor zijn gezin, zijn familie en zijn leerlingen van vandaag.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-wetteren/-elke-les-was-uniek-en-grappig-a3056347/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *