Het boek achter het boek

Het gaat plots sneller dan verwacht. Over een paar maanden ligt mijn eerste boek in de boekhandel. De cover mag ik voorlopig nog niet prijsgeven. Het is wachten op groen licht van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. De titel, daarentegen, die mag ik wel al verklappen: AROMA.

Gewoon aroma, zoals het aroma van koffie en het aroma van kruiden. En neen, het is geen kookboek, maar een roman die zich afspeelt in mijn tweede thuisland, Italië. Daarover later meer.

Het begon met de goesting om een positief verhaal met een mooie boodschap te brengen. Ik kocht een typisch Italiaans notitieboek met zacht lederen omslag en honderden pagina’s van dat blanco dik katoenpapier. Een notitieboek om te koesteren. In het begin schreef en schetste ik heel netjes, uit zorg en respect voor mijn mooie nieuwe object. Geleidelijk aan kregen de pagina’s meer kleur en werd er ook naar hartelust geschrapt en bijgespijkerd. Katoenpapier heeft namelijk het voordeel dat je met je pen niet meteen doorheen het papier zit.

Vier jaar later ligt mijn rode notitieboek nog steeds in mijn bureau, zij het wat meer doorleefd. Ik noem het graag “het boek achter het boek.” Toegegeven, ik ben eraan gehecht. Ik heb er de grote verhaallijnen en de vele wendigen in uitgewerkt en de structuur bepaald. De talrijke personages met al hun karaktereigenschappen, hun kleine en grote kantjes; ze zijn er stap na stap tot leven gekomen. Ik heb er opzoekingswerk en onderzoek op locatie mee verricht.

Het boek achter het boek ging vier jaar lang overal met me mee. Het gaf me evenwicht en overzicht.

1 comment / Add your comment below

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *