Camille, mijn muze en mentor

Ik hou ervan om jonge ondernemers te begeleiden in hun traject naar een volgende niveau. Daarom ben ik ooit mentor geworden bij The Birdhouse, een start-up accelerator in Gent en Antwerpen.  Gedurende intensieve periodes van zes maanden werken we nauw samen met onze startups om hun ambitieuze doelen te bereiken. Dat doen we als raadgever, als vertrouwenspersoon en soms ook als potentiële investeerder.

Eigen inspiratie

Maar waar haal ik nu zelf mijn inspiratie vandaan? Enerzijds uit mijn jarenlange ervaring in de industrie bij verschillende internationale bedrijven zoals Barco en Dow Chemical, en anderzijds uit wat ik samen met mijn collega’s heb opgebouwd met Galland, mijn strategisch bureau. Hier gaat het dan vooral om vakkennis en methodiek.

Maar er is meer. Ik observeer graag. En ik laat me ook graag leiden door het onverwachte. Ik hou ervan om dingen vanuit een minder logische hoek te benaderen. En zo kom ik bij Camille, mijn kat, persoonlijke muze en mentor.

Mijn muze en mentor: Camille

Katten zijn ongelooflijk slimme wezens. Waarschijnlijk zijn zij de enige diersoort die zichzelf domesticeerde. In alle beschavingen doen muizen en ratten zich ongenodigd te goed aan oogsten en landbouwproducten.  De kat moest de ongewenste populatie knaagdieren maar volgen om zelf aan eten te geraken… en kwam zo in contact met de mens.
De kat deed haar zin, leverde goed werk, en besliste zélf om bij de mens te gaan wonen.
De mens, op zijn beurt, liet het vakkundig verwijderen van de vervelende knaagdieren maar al te graag over aan zijn nieuwe bondgenoot.. en ging, omwille van deze bijzonder nuttige bijdrage, steeds meer van het kleine roofdier houden.

Zo werd de kat doorheen de tijd een gerespecteerd en uiterst geliefd huisdier dat tot op vandaag nog steeds gaat en staat waar het wil. Een heel ander verhaal dan dat van de hond, die andere huisvriend die werd geselecteerd en geperfectioneerd doorheen de tijd.

VRIJ
De kat doet gewoon haar zin, maar wel altijd op een elegante en bevallige manier.

ONAFHANKELIJK
Ze is onafhankelijk. Ze gaat zonder het te vragen waar ze wil en trekt zich niet aan wat anderen daar van denken. Ze kijkt enkel naar je om of komt enkel naar je toe als ze dat zelf wil.

NIEUWSGIERIG
De kat gaat zonder vooroordelen af op alles wat beweegt of haar aandacht trekt. Ze laat zich niet afschrikken en gaat steeds op pad met een open en onderzoekende blik.

CHARISMATISCH
Je kan er niet naast kijken als ze gracieus binnenwandelt, ook al doet ze dat geruisloos. Ze straat een natuurlijk rust uit die ons als kattenliefhebber zo bekoort dat ze gewoon altijd het beste plekje krijgt in huis, als zij dat wil.

Met andere woorden: de kat heeft een heel goed business model. Ze krijgt alles gedaan met het grootste gemak: ze heeft kost en inwoon gratis, heeft haar eigen favoriete plekjes en speeltjes, kan gaan en staan waar ze wil, wordt toegejuicht door haar “humans” met oh’s and ah’s als ze zich rekt, strekt, spint of een kopje geeft. Alle foutjes die ze maakt in huis worden met de mantel der liefde toegedekt. Het enige wat ze moet doen daarvoor als tegenprestatie is…. gewoon zichzelf zijn. 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *